page_head_bg

Nūhou

Paʻi hou ʻia mai: Institute of Biodegradable Materials

Ua hōʻike ʻia ka Institute of Biodegradable Materials i kēia manawa, ua nānā mālie ʻia ka pōʻino o nā microplastics, a ua puka mai nā haʻawina pili i kekahi ma hope o kekahi, i loaʻa i loko o ke koko o ke kanaka, ka ʻili a me ka hohonu o ka moana.Eia naʻe, ma kahi noiʻi hou i hoʻopau ʻia e Hull York Medical College ma United Kingdom, ua loaʻa i nā mea noiʻi nā microplastics i ka hohonu o ka māmā o nā kānaka ola no ka manawa mua.

ʻO ka haʻawina, i paʻi ʻia ma ka puke pai General Environmental Science, ʻo ia ka noiʻi ikaika mua e ʻike ai i nā plastics i loko o ka māmā o nā kānaka ola.

"Ua loaʻa nā microplastics i loko o nā hōʻailona autopsy kanaka ma mua - akā ʻo kēia ka mea mua o kahi noiʻi ikaika e hōʻike ana i nā microplastics i loko o nā māmā o nā poʻe e ola ana," wahi a Kauka Laura Sadofsky, Luna Nui o ka Respiratory Medicine a me ke alakaʻi kumu o ka pepa., "He haiki loa na ala ea o ka mama, no laila, aole i manao kekahi e hiki ia lakou ke hele ilaila, aka, ua maopopo.

https://www.idenewmat.com/uploads/%E5%BE%AE%E4%BF%A1%E5%9B%BE%E7%89%87_202204100946181-300×116.jpg

Hoʻopuka ka honua ma kahi o 300 miliona tons plastic i kēlā me kēia makahiki, ma kahi o 80% o ia mau mea e pau ana i nā pae ʻāina a me nā wahi ʻē aʻe o ke kaiapuni.Hiki i nā microplastics ke anawaena mai ka 10 nanometer (ʻoi aku ka liʻiliʻi ma mua o ka ʻike ʻana o ka maka kanaka) a hiki i ka 5 millimeters, e like me ka nui o ka holoi ʻana ma ka hope o kahi penikala.Hiki i nā ʻāpana liʻiliʻi ke lana i ka lewa, i ka paipa a i ʻole ka ʻōmole wai, a i ke kai a i ʻole ka lepo.

ʻO kekahi mau hopena noiʻi mua ma microplastics:

Ua ʻike ʻia kahi haʻawina 2018 i ka plastic i loko o nā laʻana stool ma hope o ka hānai ʻia ʻana o nā kumuhana i kahi meaʻai maʻamau i kāwili ʻia i ka plastic.

Ua nānā ʻia kahi pepa 2020 i ka ʻiʻo mai ka māmā, ate, spleen a me nā puʻupaʻa a loaʻa i ka plastic i loko o nā mea hoʻohālike āpau i aʻo ʻia.

Ua ʻike ʻia ka noiʻi i paʻi ʻia ma Malaki i nā ʻāpana plastik i loko o ke koko kanaka no ka manawa mua.

ʻO kahi noiʻi hou i alakaʻi ʻia e nā mea hoʻonaʻauao ma ke Kulanui Lapaʻau o Vienna ua hōʻike pū ʻia ʻo ka inu ʻana i ka wai ʻōmole palaki a puni ka makahiki e hiki ke hopena i ka ʻai ʻana o kahi kokoke i 100,000 microplastic and nanoplastic (MNP) particles i kēlā me kēia kanaka i kēlā me kēia makahiki.

https://www.idenewmat.com/uploads/%E5%BE%AE%E4%BF%A1%E5%9B%BE%E7%89%87_202204100946181-300×116.jpg

ʻO ka haʻawina o kēia manawa, ua ʻimi ʻo ia e kūkulu ma luna o ka hana ma mua ma ka ʻimi ʻana i nā microplastics i loko o ka ʻiʻo māmā ma o ka ʻohi ʻana i ka ʻiʻo i ka wā o ka hana ʻana i nā maʻi ola.

Ua hōʻike ʻia ka hōʻike ʻana he 11 o nā laʻana 13 i aʻo ʻia i loko o nā microplastics a ʻike ʻia he 12 mau ʻano like ʻole.ʻO kēia mau microplastics ka polyethylene, nylon a me nā resins i loaʻa pinepine ʻia i loko o nā ʻōmole, ʻeke, lole a me ke olonā.kaula a me nā hana hana ʻē aʻe.

ʻOi aku ka kiʻekiʻe o nā microplastics ma mua o nā wahine.Akā ʻo ka mea i kāhāhā loa i ka poʻe ʻepekema kahi i ʻike ʻia ai kēia mau plastics, me ka hapa nui o nā microplastics i loaʻa i nā ʻāpana haʻahaʻa o ka māmā.

"ʻAʻole mākou i manaʻo e loaʻa nā helu kiʻekiʻe o nā ʻāpana microplastic i nā wahi hohonu o ka māmā, a i ʻole e ʻike i nā ʻāpana o kēia nui," wahi a Sadofsky.Ua manaʻo ʻia e kānana ʻia a paʻa paha nā ʻāpana o kēia nui ma mua o ka hohonu.

Noʻonoʻo nā kānaka ʻepekema i nā mea ʻili i ka lewa mai ka 1 nanometer a hiki i ka 20 microns e inhalable, a ua hāʻawi kēia haʻawina i nā hōʻike hou aku e hāʻawi ai ka inhalation iā lākou i ke ala pololei i loko o ke kino.E like me nā ʻike like ʻole i kēia manawa, ua hāpai ʻia kahi nīnau koʻikoʻi: He aha nā hopena i ke olakino kanaka?

Ua hōʻike ʻia nā hoʻokolohua a ka poʻe ʻepekema i loko o ka lab hiki i nā microplastics ke hoʻokaʻawale a hoʻololi i ke ʻano i loko o nā pūnaʻi māmā kanaka, me nā hopena ʻona nui aʻe i nā cell.Akā ʻo kēia ʻike hou e kōkua i ke alakaʻi ʻana i ka noiʻi hohonu i kona hopena.

"Ua loaʻa nā microplastics i loko o nā hōʻailona autopsy kanaka ma mua - ʻo ia ka haʻawina ikaika mua e hōʻike ai aia nā microplastics i loko o nā māmā o nā poʻe ola," wahi a Sadofsky.“Hōʻike pū ia aia lākou ma ka ʻaoʻao haʻahaʻa o ka māmā.He haiki loa ka ea o na akemāmā, no laila, ʻaʻohe mea i manaʻo e hiki i laila, akā ua maopopo loa ka hiki ʻana i laila.ʻO ke ʻano o nā ʻano a me nā pae o nā microplastics i ʻike ʻia e hiki ke hoʻomaopopo i nā kūlana o ka honua maoli no nā hoʻokolohua hōʻike hoʻokolohua me ka manaʻo e hoʻoholo i nā hopena olakino.

"He mea hōʻike ia he plastic i loko o ko mākou kino - ʻaʻole pono mākou," ʻo Dick Vethaak, he ecotoxicologist ma Vrije Universiteit Amsterdam, i haʻi aku iā AFP.

Eia kekahi, ua ʻike ka haʻawina i ka "hoʻonui nui o ka hopohopo" e pili ana i nā pōʻino o ka inesting a inhaling microplastics.


Ka manawa hoʻouna: Apr-14-2022